Vorige slide
Volgende slide

Vitaal ouder worden

De GGD ZHZ draagt bij aan een seniorvriendelijke regio, waarin senioren gelukkig en vitaal ouder worden in hun eigen omgeving. De wijze waarop iemand ouder wordt is afhankelijk van levenslange verschillen in leefgewoonten, leefomstandigheden en genetische achtergrond. Dé senior bestaat niet, echter vitaal ouder worden is een levenslange opgave die start als volwassene. Het stimuleren van gezonde keuzes in deze levensfase heeft een grote impact op de toekomstige gezondheid. GGD ZHZ verbreedt haar focus van ‘Vitaal Ouder worden’ naar levenslange en levensbrede vitaliteit.

Positieve gezondheid is daarbij het uitgangspunt! Gezondheid gaat niet alleen over het ontbreken van ziekten of beperkingen, maar ook om veerkracht. Het vermogen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan. Gezondheid helpt senioren om een goed leven te leiden, zelf en met elkaar.

In de bewustwordingscampagne ‘We Zijn Zelf het Medicijn‘ vraagt de GGD ZHZ een positieve en laagdrempelige wijze aandacht voor de relatie tussen leefstijl en de kans om dementie te ontwikkelen. Op dit moment wonen zo’n 8.000 mensen met dementie in de regio Zuid-Holland Zuid en de verwachting is dat dit aantal de komende 30 jaar verdubbelt. Onderzoek heeft aangetoond, dat door een gezonde(re) leefstijl tussen je 40ste en 75ste levensjaar, je 40% minder risico loopt op het krijgen van dementie. De campagne draait om drie leefstijladviezen: blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Ben je benieuwd hoe de GGD ZHZ samen met haar stakeholders invulling geeft aan deze adviezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!

Marina den Braber van het WZZHM-promotieteam samen met wethouder Cees Paas tijdens Wereld Alzheimerdag (21 september 2022) in Sliedrecht